Lezing Esteban Rivas

Lezing Esteban Rivas

Intouch Coaching nodigt uit: Esteban Rivas

Gevoelens en emoties bij honden en andere dieren

In deze lezing zal psycholoog en filosoof dr. Esteban van het Instituut voor Dieren in Filosofie en Wetenschap nader ingaan op wat de wetenschap ontdekt over gevoelens en emoties bij honden en andere dieren.

Zo zullen we de rol bespreken van het hormoon oxytocine bij positief sociaal contact tussen dieren.piepvandaag-esteban-rivas

We behandelen onderzoek naar emotionele besmetting en empathie bij honden en andere dieren. Zo blijkt dat honden besmet kunnen raken met de stress van mensen. Ook geeuwen werkt bij honden besmettelijk. Daarnaast zien we verzoening na een conflict bij honden en troost wanneer een hond zich niet vrolijk voelt. Ook zijn er gevallen van gerichte hulp als uiting van empathie bij honden en andere dieren. Welke rol spelen spiegelneuronen bij empathie?

Verder gaan we in op verdriet en rouw bij honden en andere dieren: hebben ze verdriet bij scheiding of overlijden van een dierbare? Wat met de speelsheid van honden en de spelregels die hondachtigen betrachten in hun spel.

Hebben honden ook een gevoel voor rechtvaardigheid? Kunnen honden ook lachen en hebben ze humor? Hebben ze net als mensen ook trauma’s en neurosen? En wat er is bekend bij honden en andere dieren m.b.t. de emoties jaloezie, trots, schaamte, schuldgevoel en dankbaarheid?

Tenslotte gaan we in op veranderde bewustzijnstoestanden: kunnen honden en andere dieren dromen en onder invloed zijn van psychofarmaca en drugs?

De focus van de lezing zal liggen op honden, maar ook allerlei andere dieren zullen aan bod komen.

Wanneer? Zaterdag 2 november van 14h00 tot 17h00

Waar? omgeving Bierbeek, locatie nader te bepalen

Kostprijs? 45 euro per persoon, inclusief versnapering en drankje

Inschrijven via mailtje naar inge@intouchcoaching.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *